Tilbage til 2012

WTF dommer David Coupar sender rapport ..

03/12/2012

DavidCoupar200x300px5
foto 3 B nyt david coupar DAVID Bakkeskolen komprim

 

Hos os i Esbjerg Taekwondo Klub har vi altid været meget priviligerede mht dommere - vi har faktisk altid haft meget dygtige dommere i klubben. Ja, indtil for blot nogle få år siden havde vi endog 3 WTF dommere i klubben. Når man så tænker på, at den samlede danske styrke (af WTF dommere i hele Danmark) blot var på 5 WTF dommere, var det jo i sig selv noget at en præstation, må man jo sige .. i dag har vi så "kun" David Coupar som WTF dommer, efter at Lars Arnum og Tommy Larsen har trukket sig tilbage som WTF dommere.


MEN når det så er sagt .. at vi i dag kun har een WTF dommer .. så er David Coupar altså en særdeles højt respekteret dommer, som der ude i verden står meget stor respekt om og som der hele tiden er bud efter. Han dømmer her og der .. og alle vegne. Senest var han, som den eneste danske dommer i øvrigt, udtaget til at dømme ved de Olympiske Lege i London.


David Coupar er netop igen vendt hjem fra en større rejse - og denne gang har han sendt os en lille rapport, så alle hermed kan få et lille indblik i den verden, som han (også) lever i ..:

 

Skrevet af: David Coupar, WTF Dommer - Esbjerg Taekwondo Klub

 

2012 World Cup Taekwondo Team Championships & 3rd Para-Taekwondo Championships, den 22. - 25.11.2012


Denne gang gik turen til det "3. Para VM i Taekwondo" (1 dag) og "2012 VM Team mesterskab" (3 dage) i Santa Cruz i Aruba. WTF´s præsident Chungwon Choue inviterede 20 OL dommere fra London til denne specielle begivenhed. Det var første gang, at man indførte et officielt Team mesterskab (kamp) på denne måde. I oktober blev der holdt en demo-turnering mellem Asia og Europa i Moskva. 

 

Aruba er en lille ø, nord fra Venezuela. Arubas klima er temmelig tørt og temperaturen ligger på omkring 28 gr. det meste af året. 

Turen begyndte i Billund / Amsterdam. Derefter et stop i Curacao (også en ø), hvor der var et teknisk problem med flyet. Efter 3 timers ventetid blev flyet aflyst, og vi skulle vente til næste dags middag, før vi igen kunne komme af sted. Det tog ca. 15 minutter at flyve fra Curacao til Aruba. Dermed gik jeg glip af første dags træning. Den 2. dag mødtes vi i lobbyen kl. 09.00, hvor vi blev kørt til en lille hal med 2 baner. Træningen foregik i hallen til kl. 17.00. Selve teorien var jeg nu nødt til at spørge de andre dommere om, da flyet jo havde været forsinket. Derefter den sædvanlige ceremoni med WTF´s præsident, hvor vores certifikater blev udleveret.

 

Ved Para-stævnet var der ca. 50 kampe på en bane (almindelig bane på gulvet), og vi var færdige samme dag. Der måtte ikke sparkes i hovedet, men ellers var det WTF regler. Der blev kæmpet 3 runder med 1 minut hver runde og 1 minut pause mellem runderne. En fantastisk oplevelse med dygtige kæmpere, som har et handicap. Til Para blev der brugt Video-Replay. Men kun til det ekstra point ved drejespark.

 

Den efterfølgende dag startede så Team-mesterskabet på en bane, som var hævet ca. 2 meter over gulvet. Det så farligt ud, men heldigvis skete der ikke noget. Team-stævnet var helt anderledes end de sædvanlige stævner. Der var 161 kæmpere, 93 mænd og 68 kvinder, og flere af deltagerne fik medaljer ved de Olympiske Lege i Beijing og London. (Man kan læse på WTF´s side, hvilke lande der var repræsenteret).

 

Et team består af 5 kæmpere med en substitut. (Enkelte lande havde flere end 6 kæmpere med). Det er en fordel ved en evt. skade. Der er sådan set 2 vægtklasser:

 

Mænd fra +68 til - 80 kg

Kvinder fra +49 til -62 kg

 

Der kæmpes 2 runder.

 

Før en kamp begynder, skal sekundanterne skrive på en seddel, hvem der er nr. 1, 2, 3, 4, 5, og nr. 6 er udskifteren ved en evt. skade.  1. runde må udskifteren ikke skiftes. Den kæmper som vejer mindst er nr. 1, nr. 2 vejer lidt mere o.s.v. Den tungeste er nr. 5.  

 

1. runde - Her kæmper nr. 1 (blå) mod nr. 1.(rød). Nr. 2 mod nr. 2. osv. Hver kamp tager 1 minut. D.v.s. 1. runde varer 5 min. Der er ingen pauser imellem. Der er ingen shigan (stop). Advarsler eller minuspoint gives med det samme. Ved en skade eller en knockout, får det andet hold 10 point. 

 

Når alle 5 kæmpere har kæmpet, er der 1 minuts pause. Kamplederen går nu til dommer nr. 1 og der skiftes.

 

2. runde – Varer også 5 min. Men i 2. runde kæmper alle fra et team mod alle fra det andet team i 5 min. Men selvfølgelig enkeltvis. Det foregår på den måde, at begge sekundanter får et flag. (rødt og blåt). En dommer, som står ved jurybordet, får også et rødt og et blåt flag. 

 

Når 2. runde starter med 2 kæmpere, så kan sekundanterne hele tiden skifte kæmpere ved at løfte flaget. Kamplederen stopper kampen med kalyo-chong/hong- out, og den næste kæmper kommer ind på banen. Der skal bare 3 aktioner til (f.eks. slag og 2 efterfølgende spark), før der må skiftes. Det holder dommeren med flaget styr på. Så snart dommeren ser, at sekundanten løfter flaget, så løfter han også sit flag. Kamplederen retter sig kun efter dommeren, som har flaget. Begge sekundanter kan ikke løfte flaget på samme tid.

 

Det er meget dynamisk og hurtigt, og man skal være 100 pct. opmærksom som kampleder (følge kæmperne, se på scoreboard og Technical Assistent og følge dommeren med flaget). Det er hårdt, og konditionen skal være i orden. I  2. runde er der heller ingen shigan (stop), og hvis en kæmper bliver skadet, så skal substitutten (nr.6) erstatte den skadede. Bliver en mere skadet, så kæmper man bare med f.eks. 4 kæmpere. 

 

I begge runder må der max. gives 20 advarsler eller 10 minuspoint - ellers stopper kampen. Mange kampe endte med ca. 6-12 advarsler. Kampen er også forbi, når et team får 50 point, eller hvis der er et pointforskel på 30 point. 

Der er ingen Video Replay for Team mesterskabet. 

 

Som tilskuer bliver det mere spændende og interessant at se kampene på denne måde. Det er godt gennemtænkt, og det fungerer. En fantastisk udvikling indenfor kamp. Jeg er sikker på, at fremtidige Team mesterskaber vil foregå på denne måde.

 

Ved mændene fik Korea guld. Iran blev nr. 2 og Spanien og Kina fik en 3. plads.

 

Da Kina mødte Iran i semifinalen, vandt Iran i en nervepirrende kamp, med et enkelt point. Super spændende at følge kampen. Det var faktisk ”den moralske finale”, da Korea vandt overbevisende over Iran i finalen.

 

Ved kvinderne fik Kina en 1. plads, mens Kroatien fik sølv og Frankrig og Rusland delte en 3. plads. 

 

Kina var meget heldig, da de fik 4 point i de sidste sekunder af kampen mod Frankrig.  Ellers ville Frankrig have været i finalen mod Kroatien. 

 

En god og lærerig tur - med dejlige oplevelser.

 

Med venlig hilsen

David Coupar

 

(foto indsættes separat af B2)